Vapenexport

Inbördeskrig, terror, rena avrättningar... - Med svenska vapen!

Sverige sålde under 2007 vapen för 9,6 miljarder kronor, vilket är en minskning med åtta procent i förhållande till 2006. Sett över en längre tid har dock den svenska vapenexporten ökat lavinartat: från 2002 till 2006 var ökningen närmare 50 procent.

Sverige är en av världens största vapenexportörer i förhållande till vår storlek. Stora vapensystem som säljs till fattiga länder slukar enorma resurser som kunde ha använts till utveckling. Ett exempel är Pakistan, som 2007 köpte vapen från Sverige för nästan 700 miljoner kronor. Landet lägger 47 gånger mer på militären än på vatten och sanitet, samtidigt som 118 000 människor årligen dör av diarré i landet. Den enskilt största mottagaren av svenska vapen 2007 var Sydafrika, ett annat land med omfattande fattigdoms- och hälsoproblem.

Riksdagen har slagit fast att Sveriges politik, inklusive vapenexportpolitiken, måste vara samstämmig och att den ska präglas av de fattigas perspektiv på utveckling. En central åtgärd är att i riktlinjerna för vapenexport upprätta tydliga kriterier om hållbar utveckling som tar de fattigas perspektiv på allvar. Det bör vara en självklarhet att Sverige avstår från att sälja kostsamma vapensystem till länder där människor svälter.

År 2007 spenderade världen mer än 8 000 miljarder kronor på vapen och rustning, samtidigt som 1,2 miljarder människor lever i djup fattigdom. Sverige, som har en tradition att verka för nedrustning, kan gå i spetsen för en internationell politik som tar itu med de verkliga hoten mot mänskligheten: krig och fattigdom. Då handlar det om helt andra lösningar än ökade satsningar på rustning. Ett första steg kan vara att se till att den svenska vapenexporten blir restriktiv i verkligheten och inte bara på pappret.

Under 2007 sålde Sverige krigsmateriel till flera länder som av den amerikanska organisationen Freedom House klassas som ickedemokratier, däribland Pakistan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Oman. Bland mottagarländerna finns även flera länder som är inblandade i väpnad konflikt, däribland Indien, Thailand och USA.


http://www.svenskafreds.se


Kommentarer
Postat av: Ferhat

Vad ska du göra idag? =)

2009-01-06 @ 11:06:31
URL: http://ferhat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0